Over ons
Geschiedenis
Café ’t Brugs Beertje opende zijn deuren in de lente van 1983. Sindsdien vloeit er reeds meer dan 35 jaar gerstenat uit de tapkranen. Er is in die periode geen moeite gespaard om het belgische bier onder de aandacht te brengen. Daisy Claeys bouwde haar zaak uit tot een attractie, tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. Na 34 jaar gaf Daisy, zowat de bekendste cafébazin van Brugge, de fakkel door aan haar waardige opvolger Dries Brouckaert.
De Brugse Beer heeft pionierswerk verricht, het was één van de eerste cafés waar geen pilsbier werd verkocht, en dat tot op vandaag. Het belgische artisanale bier van hoge goesting staat er nog steeds centraal. Je kan er dan ook een unieke selectie belgische bieren degusteren. Van bij het onstaan is het de bedoeling de stamgasten in een aangename omgeving te laten kennismaken met het brede smakenpalet van de Belgische bieren. Ook wijlen Michael Jackson, de wereldvermaarde beerhunter vond zijn weg naar de Brugse Beer. Op de voorgevel van het café zie je trouwens de oudste inwoner en mascotte van de stad… de Brugse Beer.
In 1990 haalde het speciale bierhuis het nieuws met het olieverfschilderij, “Spreuken Brouwen”, van de West-Vlaamse kunstenaar Daubi. Op het schilderij dat nog altijd in de Brugse Beer te bewonderen is, staat op een ludieke wijze het brouwproces en 126 bierspreuken en -gezegden in verband met bier en drank afgebeeld.
In 2007 kwam de ploeg van het populaire Britse kookprogramma “Hairy Bikers” zijn tenten opslaan in het Brugs Beertje. Ze maakten er een boeiende bijdrage over genieten van het Belgische speciaal bier.
Het achterpoortje
De moord op Jan De Wilde en echtgenote Marie Anna de Grauwe in het huis “De Groote Schaere” in de Steenstraat (nu Steenstr, 72) te Brugge tabakshandelaar en fabrikant van tabak. Jan De Wilde en zijn echtgenote werden op een gruwelijke wijze vermoord en bestolen in hun woning in de nacht van 16 op 17 november 1754.
Jan De Wilde en zijn echtgenote Marie Anna de Grauwe hadden in 1750 het huis in de Steenstraat gekocht en opende er een tabakswinkel. Zij waren al jaren eigenaars van een tabaksfabriek aan de Leeuwenbrug waar er een twintigtal mensen tewerkgesteld waren. Eén van hen was Joseph de Wich, een Boheems immigrant die zich opwerkte tot hoofdopzichter. Hij broedde al jaren op een plan om zijn meester te beroven. In de nacht van 16 op 17 november van 1754 drong hij het huis binnen via een achterpoort. Eerst controleerde hij of iedereen sliep en sloop dan naar de slaapkamer van het echtpaar. De echtgenote doodde hij met een slag van een hamer de man met een lange ijzeren staaf. Thuis gekomen begroef hij de buit in de tuin van zijn huis in de Ezelstraat.
Toen hij verdacht werd van de diefstal en ondervraagd werd gaf hij toe de dader te zijn. Hij werd veroordeeld en op de Burg met een ijzeren staaf geradbraakt. De beul brak zijn bovenarmen, onderarmen, dijbenen en scheenbenen. In navolging van een eeuwenoud gebruik, het zogenaamde “vergeldingsrecht”, kreeg hij een slag met een hamer op de linkerslaap en op de rechterzijde vijf à zes slagen met een ijzeren staaf, dezelfde wijze waarop hij zijn slachtoffers vermoordde.
Voor alle duidelijkheid, Joseph is niet de gemaskerde kerel rechts van de ingang.
Van de buit die geschat werd op 400 ponden groten had hij slechts 2 oortje uitgegeven voor een half glas jenever.
Lijst van de gestolen goederen:
Drie diamanten ringen in goud; drie gouden kinder ringen; een gouden kruisje; een zilveren kruis met diamanten bezet; een schaar met zilveren ogen en zilveren ketting; een zilveren “schinck taljore met drie voetkens”getekent J.D.W.; een zilveren limonade lepel afgetrokken van de staart; twaalf zilveren lepels en vorken allen getekend J.D.W.; een zilveren schotel met twee oren; een zilveren peper bus en mostaartpot; een zilveren kroes; een zilveren soeplepel; een plat zilveren suiker schaaltje; twee zilveren zoutvaatjes; een zilveren “porte-mouchette met de snyter” alle getekend J.D.W.; een zilveren kruis met “speerswater-vat”; twee paar zilveren schoen gespen; een paar kandelaren en een verzilverede kaarssnuiter voorts nog een partij zilver geld en goud speciën weggenomen uit een groene gebreide beurs met een groene koord, de merendeel van de gestolen penningen zijn in nieuwe speciën.
Overlijden en begrafenis van Jan De Wilde en Marie Anna de Grauwe Sint-Salvators zilveren portie 19 november 1754.
Het huis “De Groote Schaere” stond op de plaats waar nu kledingzaak Springfield gevestigd is. Dit pand werd in 1857 gebouwd en verving het huis van Jan De Wilde en Marie Anna de Grauwe.
Kemelstraat anno 2021, achter deze poort was er een steeg die leidde naar de achterzijde van het huis “De Groote Schaere”. Hierlangs kwam Joseph de Wich binnen om het echtpaar te vermoorden.
Eerste pagina van het verslag van het proces van Joseph de Wich 23 november 1754.
’t Brugs Beertje was voordien een snoepwinkel en was geflankeerd door 3 cafés. Links café ’t Kemeltje en rechts café Hertsberghe en In the City. De naam van de Kemelstraat verwijst naar een huis zogenaamd “De Kemel” op de hoek met de Steenstraat. Tot in de 16de eeuw droeg de Kemelstraat de naam Lippins Hoedenaystraetkine naar een bewoner.
Onze staf
Simba
CEO
Dries
Opperbeer
Kim
Megaopperberin
Daisy
Ereberin
Nelson
Sportzotbeer
Thomas
Pyrobeer
Pieter
FCbeer
Danny
Tattoobeer